Superpotraviny. Proč jsou tak zdravé?

9. červen 2015  Martina Richterová  komentáře (0)

V současné době se stále častěji setkáváme s pojmem „superpotraviny“. Co to vlastně znamená? Existují potraviny, které mají vliv na zdraví konzumenta, jeho fyzický nebo duševní stav příznivější než ostatní. Jsou to potraviny (ne kapsle ani tablety), které obsahují určité, zdraví prospěšné, tzv. funkční složky ve větší míře.

Zdroj: pixabay.comZdroj: pixabay.com

Těm se dnes říká super potraviny. Mnoho z nich má exotický původ a je velká škoda, že díky tlaku zapomínáme na ty naše, tradiční.

Jaké složky superpotraviny obsahují?

Superpotraviny jsou až na výjimky rostlinného původu. Působí na náš organismus velmi pozitivně, protože přinášejí nejen minerály, ale také vitamíny a další látky, kterým souhrnně říkáme fytonutrienty," vysvětluje výživová poradkyně Štěpánka Petroušová.

Patrně největší výhodou superpotravin je jejich komplexní obsah živin, které jsou ve své přirozené podobě a vzájemném propojení pro naše zdraví velmi přínosné.

O jaké potraviny se jedná?

Jde o různé potraviny, které působí blahodárně na naše zdraví a měli bychom je pravidelně zařazovat do svého jídelníčku,“ pokyvuje hlavou Pavlína Dostalíková z Nutricentra.

Kysané mléčné výrobky s probatickými kulturami obsahují zdraví prospěšné bakterie, které napomáhají trávení a tím také zlepšují obranyschopnost a startují imunitní systém.

Česnek je dokonalé přírodní antibiotikum. Brokolice je známá vysokým obsahem vitamínu C, betakarotenu, draslíku, železa a kyseliny listové. Je to zároveň zdroj dobře využitého vápníku a patří mezi jednu z nejzdravějších potravin vůbec. Mezi superpotraviny řadíme také rajčata, která působí protinádorově, ořechy jako bohatý zdroj zdraví prospěšných tuků.

Méně známé ovšem mimořádně zdravé superpotraviny patří zelený ječmen, chlorella, kustovnice čínská a spirulia. Tyto potraviny mají komplexní účinky, obsahují řadu vitamínů a minerálů. Někteří je dokonce označují za potraviny budoucnosti.

Jak často superpotraviny konzumovat?

Žádná ideální míra konzumace neexistuje, protože jsme každý jiný a každému dělá dobře něco jiného. Jediná rada, kterou vám mohu dát, zařadit je pravidelně do svého jídelníčku,“ říká s úsměvem Štěpánka Petroušová.

Zároveň doporučuje zaměřit se zejména na místní potraviny, jakými jsou borůvky, česnek, brokolice, růžičková kapusta, červená řepa a ty exotické hlavně pro zpestření jídelníčku. Každý dospělý člověk by měl denně zvýšit příjem zeleniny.

Superfoods neboli superpotraviny jsou potraviny, které jsou plné cenných vitamínů a minerálů. Jde o mimořádně zdravé potraviny, které jsou pro naše zdraví nenahraditelné.

SOUVISEJÍCÍ: Bílí zabijáci v jídle. Cukr, mouka a sůl

[Nahoru ↑]

Přidejte se k nám na Facebooku!

Hodnocení

1 hvězdiček / Hodnoceno: 3x


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!




Magazín evien.cz


Časopis je součástí webů portfolia společnosti MediaShow Group s.r.o.
Všechna práva vyhrazena.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
evien.cz na Seznam.cz
evien.cz na Facebooku


Redakce evien.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!