Bílí zabijáci v jídle. Cukr, mouka a sůl

5. červen 2015  Martina Richterová  komentáře (0)

Co si představit pod pojmem „bílí zabijáci“? Nejde o žádné zvíře, ale o suroviny, které máme běžně ve své domácnosti. Cukr, mouka a sůl. Ano, tyto bílé potraviny se nachází téměř v každém jídle a mnozí z nás si vaření a pečení bez nich nedokážou představit. Na naše zdraví mají nepříznivý vliv.

Zdroj: pixabay.comZdroj: pixabay.com

Jednoduché cukry, bílá mouka a sůl. Proč se těmto potravinám říká bílí zabijáci?

Jídelníček ovlivňuje naše zdraví

„Je to z důvodu, že jejich pravidelná konzumace se podílí na vzniku civilizačních onemocnění, jako je diabetes, kardiovaskulární onemocnění a jiné. Tyto nemoci jsou výdobytky moderní civilizace a na jejich následky se dnes nejčastěji umírá,“ vysvětluje Pavlína Dostalíková z Nutricentra.

Jak vyřešit sůl?

Je možné sůl něčím nahradit? „Sůl lze nahradit jen částečně, a to produktem, ve kterém je nahrazena část chloridu sodného (tedy soli), chloridem draselným. Má však trochu jinou chuť,“ říká k této problematice Štěpánka Petroušová.

Jak vyřešit cukr?

S cukrem je to o něco jednodušší, než se solí,“ pokyvuje hlavou paní Petroušová. Vysvětluje, že cukr je otázkou chuti a také naší vůle, jak moc ho potřebujeme a dokážeme se bez něho obejít. „Jsou lidé, kteří si život bez cukru neumí představit,“ říká.

Poukazuje také na to, že bílý cukr představuje pouze prázdné kalorie, které nám nedávají nic jiného než energii. A pokud ji nespotřebujeme, ukládá se formě tuku. O sladkostech všichni víme, že je třeba je omezit, ale málokdo si uvědomuje nebezpečnost slazených nápojů. Právě ty bychom měli omezit nebo ještě lépe zcela vypustit

Do vody citron nebo ovoce, dnes je velmi populární okurková limonáda, i na ni se však používá sladký cukrový sirup. Ale taková voda s nakrájenou okurkou a plátkem citronu je také výborná,“ přináší skvělý tip Pavlína Dostalíková z Nutricentra.

Bílý cukr můžeme nahradit, možností je zde více. Sladkou chuť má ovoce, které sice obsahuje kalorie, ale kromě toho nám dodává dostatek vitamínů, minerálů a vlákniny. A jak je to s hnědým cukrem? „Nahradit bílý cukr hnědým považuji za módní záležitost. Obsahuje sice některé zajímavé látky, ale ve svém důsledku jsou to opět jen kalorie,“ doplňuje Štěpánka Petroušová.

Jako alternativu cukru můžete zvolit různá přírodní či umělá sladidla. Vyzkoušet můžete také stevii, která má však také trochu odlišnou chuť. Štěpánka Petroušová však upozorňuje na to, že tyto "náhražky" nemusí být vždy šťastným řešením.

Jak na mouku?

Bez mouky se dá žít jen velmi těžko, s tím budou jistě souhlasit všichni celiaci a alergici na pšenici. Naštěstí existují jiné možnosti, jak mouku nahradit. „Pečivo volíme celozrnné, nedáváme si ho ke každému jídlu. Lepek, který je hlavním problémem bílé mouky doslova zalepuje střeva,“ říká Štěpánka Petroušová. Naopak důležitá je vláknina obsažená v celozrnném pečivu, která působí v našich střevech jako jemný kartáč, který je čistí a pomáhá jim fungovat.

Mezi bílé zabijáky řadíme cukr, sůl a bílou mouku. Abychom šetřili naše zdraví, je vhodné tyto produkty omezit nebo pokud možno zcela vypustit z našeho jídelníčku. Našemu organismu nepřinášejí prakticky žádná pozitiva, ale naopak mají vliv na některé civilizační choroby.

SOUVISEJÍCÍ: Superpotraviny. Proč jsou tak zdravé?

[Nahoru ↑]

Přidejte se k nám na Facebooku!

Hodnocení

1 hvězdiček / Hodnoceno: 3x


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!




Magazín evien.cz


Časopis je součástí webů portfolia společnosti MediaShow Group s.r.o.
Všechna práva vyhrazena.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
evien.cz na Seznam.cz
evien.cz na Facebooku


Redakce evien.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!