Na grilování ryb není zapotřebí žádný kumšt aneb Jak na to

3. březen 2016  Redakce   komentáře (0)

PR. Mnozí z vás si možná myslí, že na vaření nemají vlohy a vše, co si doma připraví, nebude stát za nic. Přitom je celá řada skvělých jídel, které si doma či na zahradě můžete připravit a přitom nemusíte být žádnými znalci v oboru. Ani já v tomto směru nejsem žádným expertem. Že si ale můžu udělat chutné jídlo, o tom jsem se přesvědčil, když jsem se pustil do grilování ryby. Konkrétně pstruha. Dnes už mohu říci, že udělat skvělého pstruha na grilu zvládne skutečně každý.

Na grilování ryb není zapotřebí žádný kumšt aneb Jak na toNa grilování ryb není zapotřebí žádný kumšt aneb Jak na to

Mnozí z vás si možná myslí, že na vaření nemají vlohy a vše, co si doma připraví, nebude stát za nic. Přitom je celá řada skvělých jídel, které si doma či na zahradě můžete připravit a přitom nemusíte být žádnými znalci v oboru. Ani já v tomto směru nejsem žádným expertem. Že si ale můžu udělat chutné jídlo, o tom jsem se přesvědčil, když jsem se pustil do grilování ryby. Konkrétně pstruha. Dnes už mohu říci, že udělat skvělého pstruha na grilu zvládne skutečně každý.

Ke grilování potřebujete jen pár věcí

V podstatě se stačí držet několika základních pravidel. Tak především je zapotřebí mít k dispozici alespoň trochu kvalitní gril. Prostě takový, na kterém při grilování nebudu zápasit s přívodem vzduchu nebo regailcí teploty. Vzhledem k tomu, že jídla, která jsou připravovaná tímto způsobem mám rád, sáhnul jsem raději po nečem vyzkoušeném. Laciný gril už jsem si jednou koupil v Obi, a stál mě docela dost nervů, a dvě kila spáleného stařeného hovězího. To stálo víc než ten čínský gril. Už nikdy více :)

 

Pstruh na griluPstruh na grilu

 

Sáhnul jsem po grilu od Webera. Dá se na něm praktikovat jak přímá, tak i nepřímá metoda grilování, viděl jsme ho u známého, vyzkoušel a funguje. Dá se v něm topit briketma, ale i dřevěným uhlím . Což je na ryby rozhodně lepší, maso pak chytne krásnou chuť. Brikety totiž přeci jen mohou obsahovat různé příměsi, které mohou výsledné chuti pokrmu spíše uškodit. Překvapila mi docela cena, mám Master touch 57-ku a dát za gril 8 tisíc mi v první chvíli přišlo docela dost. Notabene když ještě k němu musíte dokoupit litinovou mřížku. Teda nemusíte, ale bez ní to není ono . Nejsem Pražák, ale do Prahy jezdím aspoň jednou týdně. Takže  jsem vyrazil do Webera na Harfu, chvilka smlouvání a mřížka ke grilu byla grátis. Fajn.

Když griluji pstruha, tak zásadně přímou metodou

Pokud se vrátím k samotnému způsobu grilování, u pstruha vždy zásadně volím přímou metodu. To znamená, že dám maso přímo nad oheň doprostřed grilu tak, aby se dělalo rychleji. Ryba má tendenci se připékat a rozpadat, proto je nezbytně nutné použít speciální koš na ryby. Před tím, než do něj rybu umístím, jej vždy potřu olejem, aby se na něj maso nepřipeklo. Pokud si doma naopak budete dělat třeba celé kuře, pak použijte nepřímé grilování, kdy maso musí být mimo hlavní oheň. Postupně se propeče, aniž by se na povrchu spálilo.

Grilování ryby je samo o sobě rychlé. V podstatě stačí, když budete udržovat mírný oheň a žár. Rybu po pár minutách otočíte. Nelze přesně říci, kdy bude hotová, záleží na tloušťce masa, žáru i dalších aspektech.

Ryby chtějí koření a sůl

Na co rozhodně nesmíte zapomenout, je příprava ryby ještě před tím, než ji začnete grilovat. Osobně mám nejraději jednoduchá jídla, takže si svého pstruha vždy okořením černým pepřem, přidám hrubou sůl. Může se přidat třeba i slanina a cibulka, já však mám raději, když vynikne chuť samotného masa, které je jen lehce okořeněné a dobře osolené. Ryby ostatně sůl milují.

 

Pstruh na griluPstruh na grilu

 

Pozor si dejte při nákupu masa v obchodě

Aby vás pstruh chuťově nezklamal, je mimořádně důležité si vybrat kvalitní kousek. Základ úspěšného grilování tak vlastně začíná už při nákupu masa v obchodě. Doporučuji vždy volit čerstvou rybu, nejlépe přímo ve specializovaných rybářstvích.

Na grilu si hravě uděláte i přílohu

Mezitím, co mi gril téměř bez mého zásahu vytváří lahůdku, připravím si v klidu oblohu. Obvykle si ke grilovanému pstruhu dávám brambory. Někdy i k jejich přípravě použiji gril. Nakrájím je na hrubší kousky a vložím na kraj grilu. Během pár minut jsou hotové a připravené ke konzumaci. Na gril můžete přidat klidně i kousky zeleniny. Taková grilovaná paprika je skvělou přílohou.

 

Pstruh na griluPstruh na grilu

 

Vaření s grilem zvládnete dokonale už po pár zkouškách

Už jsem vám určitě udělal chuť. Grilovaného pstruha, další druhy ryb i jiných mas si ale můžete bez problémů udělat i vy sami. Stačí k tomu opravdu jen trochu místa na zahradě, dobrý gril na dřevěné uhlí, případně plynový či elektrický gril, a můžete se pustit do „akce“. Možná se vám napoprvé nepodaří vykouzlit nic výjimečného, ale časem se do tajů grilování určitě dostanete. Na internetu dnes navíc najdete stovky receptů, díky nimž si chutné jídlo na zahradě před domem uděláte, aniž byste museli absolvovat nějaký kuchařský kurz.

 

Pstruh na griluPstruh na grilu

 

Nezbývá nic jiného, než popřát dobrou chuť. Poznáte, že grilování není jen o jídle, ale i o zábavě a setkání s přáteli. Právě při různých rodinných oslavách a večírcích vždy přítomné nejvíce potěším, když jim mohu naservírovat něco z mého grilu.

-pla-

Autor Redakce

Autor: Redakce


[Nahoru ↑]

Přidejte se k nám na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!




Magazín evien.cz


Časopis je součástí webů portfolia společnosti MediaShow Group s.r.o.
Všechna práva vyhrazena.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
evien.cz na Seznam.cz
evien.cz na Facebooku


Redakce evien.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!