Jaké jsou typy čokolády? V každé není jen kakao

17. prosinec 2013  Redakce   komentáře (0)

Kdo by neměl rád čokoládu. Jenže stále ve více čokoládách jsou spíše náhražky než pravé kakao. V tomto článku si vše vysvětlíme.

Zdroj: pixabay.com/AlexanderSteinZdroj: pixabay.com/AlexanderStein

Určitě to znáte: hořká, mléčná, bílá, ochucená, pralinka či čokoládové fondue. Obchodníci ale nabízejí stále více čokoládových náhražek. Jak se v tom máme vyznat?

Hořká čokoláda

Hořká čokoláda obsahuje kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr. Aby se dalo mluvit o čokoládě, musí tento typ obsahovat minimálně 35 procent kakaové sušiny a 18 procent kakaového másla. Navíc kvalitní čokoláda obsahuje nad 50 procent sušiny.

Mléčná čokoláda

Mléčná čokoláda obsahuje to samé jako hořká plus kondenzované mléko. Musí obsahovat nejméně 14 procent mléčné sušiny a 25 procent kakaové sušiny.

Bílá čokoláda

Bílá čokoláda není klasickou čokoládou. Jak je to možné? Neobashuje kakao. Naopak v ní najdeme minimálně 20 procent kakaového másla a 14 procent mléčné sušiny.

Ochucená čokoláda

Ochucená čokoláda s přísadami je jořká, mléčná nebo bílá s přísadami doplněná o jiné chutě. Třeba o kávu, jogurt, banán, skořici apod.

Pralinka

Pralinka je čokoládový bonbon. Často je s náplní, a to čokoládovou, nugátovou, karamelovou, marcipánovou nebo ovocnou. Aby bylo možné mluvit o čokoládě, musí v ní být minimálně 25 procent čokolády vztaženo na celkovou hmotnost bonbónu.

Čokoládové fondue

A nakonec v obchodech najdeme čokoládové fondue. To je hořká čokoláda rozpuštěná s cukrem a mlékem či smětanou. Zahřívá se nad svíčkou a namáčí do různých druhů ovoce. Obvykle jahody, ananas nebo jablka.

Čokoládové náhražky

Stále častěji se setkáváme s čokoládovými náhražkami. Ta obsahuje kakaový prášek, rostlinný tuk a cukr. Protože neobsahuje kakaovou sušinu, není čokoládou. Místo kakaového prášku v ní najdeme 5 až 10 procent obsahu. Někdy se dokonce používá karobový prášek.

Karob je plod stromu rohovníku. Neobsahuje kofein a má nasládlou chuť. Oproti kakau obsahuje méně tuku.

Autor Redakce

Autor: Redakce


[Nahoru ↑]

Přidejte se k nám na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!




Magazín evien.cz


Časopis je součástí webů portfolia společnosti MediaShow Group s.r.o.
Všechna práva vyhrazena.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
evien.cz na Seznam.cz
evien.cz na Facebooku


Redakce evien.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!